ارسال شده توسط:تینا ولی پور بخش: معماری  گروه:اداری

ساختمان اداری-تجاری ولیعصر در تهران

معماری: شرکت طرح و ساخت ری‌را (RYRA)
عباس ریاحی‌فرد، فری‌ناز رضوی نیکو
موقعیت این پروژه در مرکز شهر و در خیابان ولیصر تهران واقع است. ازدحام و جنب و جوش مردم و عبورومرور پرتردد وسایل نقلیه در اطراف این مکان بسیار چشمگیر است. معماران در اینجا نمی خواستند که ظاهر ساختمان را متفاوت از محیطی که در آن قرار دارد طراحی کنند، لذا پویایی این منطقه را مد نظر گرفته و آن را در نمای ساختمان پیاده کردند. نمای این ساختمان مثل پوسته یک شهر است که هیچ چیزی نباید در آن خللی وارد کند. در عوض، معماران سعی کردند با انتخاب یک سطح پیوسته و یکدست، جریان زندگی شهری را به تصویر کشیده و سپس این سطح را تا زده و به سمت داخل ساختمان بکشند.

درواقع این ساختمان به یک صدف در حال چرخیدن می ماند که روبان به دورش پیچیده و از شدت چرخش، گاها این نوارهای پلاستیکی دور خود نیز لول خورده باشند. نمای دو طرف این صدف باسنگ مرمر سفید پوشیده شده که به طور افقی برش خورده است. انتخاب مرمر در اینجا به خاطر دوام و “براق” بودنش است. نور خورشید پس ار تابیدن به سطح مرمری منعکس شده و محیط ساختمان را به زیبایی روشن می کند. علاوه بر مقوله زیباشناختی آن، خاصیت منعکسی سنگ باعث کاهش مصرف انرژی می شود و این مورد در معماری خاورمیانه که سیستم تهویه هوا در آن به وفور دیده می شود بسیار حائز اهمیت است. گشایش های کوچک در نمای بنا، میزان ورود گرمای بیرون به داخل را کاهش داده و در زمستان نیز عکس این عمل صادق است یعنی از خروج گرمای داخل به بیرون جلوگیری می کند.

محدودیت های ساختمان سازی در این منطقه، به ما تنها اجازه ساخت یک ساختمان اداری-تجاری دو طبقه را می داد. طبق تقاضای کارفرما، یک بخش تجاری در همکف و دو دفتر اداری مجزا در طبقه اول قرار داشت. بر اساس قوانین شهرداری، فضای پارکینگ کافی نیز در طبقه زیرهمکف در نظر گرفته شد.

شیب سنگ ها در این ساختمان اداری-تجاری نور را به داخل پنجره ها هدایت کرده و فضای آرام و منحصر به فردی به وجو می آورد و ساکنین را از شلوغی و ازدحام شهر که مجاورت نمای ساختمان است دور نگه می دارد. در بطن شهری تهران به طور خاص، و معماری ایرانی به طور عام، که عموما از مصالح صنعتی مثل نمای شیشه ای و کامپوزیت استفاده می شود، نمای سنگ خود به نوعی مبتکرانه و نوآورانه است. سنگ در اینجا معماری کلاسیک است. با توجه به نما پوسته شهرآوردن حرکت و پویایی در نمای ساختمان با توجه به نمای بقیه ساختمانها کار مناسبی بود، بعلاوه با توجه به پیوستگی نمای شهری، خرد کردن نما با استفاده از مصالحی مناسب و متفاوت فکری بود که به ذهن معماران این پروژه رسید.آنها فقط با برش دادن، گشودگی ها و نمای داخلی و خارجی را بوجود آوردند. 

معماران با این پروژه ساختمان اداری-تجاری تلاش کردند تا قواعد و هنجارها را تغییر داده و به مردم نشان دهند که چطور می توانند این مصالح طبیعی و سنتی را به شیوه ای جدید به کار گیرند. این پروژه در سال ۱۳۸۸ به پایان رسید.این ساختمان گوهری است در میان یک محیط شهری تاثیر گذار. این پروژه، جایزه معمار سال 88 در بخش ساختمان های عمومی را نیز کسب کرده است.

منبع:arel.ir




آراء

نظرات

شما هم می توانید در مورد این موضوع نظر دهید.

کاربر گرامی چنانچه تمایل دارید، نقد یا نظر شما به نام خودتان در سایت ثبت شود، لطفاً وارد سایت شوید.

     
نام:  
  ایمیل:  
  نظر :